Pomeranci rasa pasa

Pomeranci su rasa pasa tipa špic koja je dobila ime po regionu Pomeranije u severozapadnoj Poljskoj i severoistočnoj Nemačkoj u centralnoj Evropi.

Klasifikovan kao pasmina za igranje zbog svoje male veličine, pomeranac potiče od većih pasa tipa špic, tačnije nemačkog špica. Međunarodna kinološka federacija odredila je da je deo rase nemačkog špica a u mnogim zemljama su poznati kao Zvergspitz („Patuljasti špic“).

Rasu su učinili popularnom brojni kraljevski vlasnici od 18. veka. Kraljica Viktorija je posedovala posebno malog pomeranca i zbog toga je manja sorta postala univerzalno popularna.

Samo tokom života kraljice Viktorije, veličina rase se smanjila za polovinu. Sve u svemu, pomeranac je čvrst, zdrav pas. Najčešći zdravstveni problemi su luksacija patele i kolaps traheje. Ređe, rasa može imati alopeciju Ks, stanje kože koje je kolokvijalno poznato kao „bolest crne kože“. Ovo je genetska bolest koja uzrokuje da koža psa pocrni i izgubi svu ili većinu dlake.

Od 2017. godine, u pogledu brojki registracije, od najmanje 1998. godine, rasa se svrstala među prvih pedeset najpopularnijih rasa u Sjedinjenim Državama, a trenutna moda za male pse povećala je njihovu popularnost širom sveta.


Pozovite nas

Kliknite na dugme za poziv, Viber ili WhatsApp


Viber pozivWhatsApp pozivTelefon
+381 64 077 2000

Email:
nikolic.selena99@gmail.com